Filmvisning & debat: Meena + First Night + Olivia
Villa Kultur præsenterer en aften med fokus på unge, kvindelige minoritetsstemmer i dansk film. Oplev en installation af Nivetha Balasubramaniam skabt i samarbejde med Viola Moth - efterfulgt af filmvisning og debat med Darshika Karunahara og Stine Likodelle.
Fortællinger om hverdagens kultursammenstød fylder i Nivetha Balasubramaniams liv - og derfor også i hendes film, der henter inspiration fra kunstnerens tamilske rødder i Sri Lanka.
Tirsdag den 30. november bliver Villa Kultur forvandlet efter tamilsk motiv. For selvom huset ligger på Østerbro i et pæredansk kvarter, vækker Orangeriet - med dets store, grønne planter - associationer til det eksotiske Sri Lanka.
I samarbejde med scenograf Viola Moth har Nivetha skabt en installation, som trækker tråde til både tamilsk kultur såvel som kunstnerens egen webserie ‘Meena’. Med mango-lassi og hindbærsnitter i baren får den gamle herskabsvilla denne aften et helt nyt udtryk.
Villaens kontraster danner samtidig ramme om tre kortfilm, der vises i Balsalen. Foruden ‘Meena’ præsenteres filmene ‘First Night’ af Darshika Karunahara og ‘Olivia’ af Stine Likodelle. Efter visningen kan du opleve de tre instruktører i samtale om repræsentation, identitet og kultursammenstød i dansk film.
Installation, filmvisning og debat
Tirsdag 30. november, kl. 17.00 + 19.30
Villa Kultur, Krausesvej 3, 2100 København Ø
Pris: Gratis (billetbestilling påkrævet)
Reservér din gratis billet nederst på siden.
Program
16.30: Dørene åbner
17.00: Ekstravisning* af ‘Meena’, ‘First Night’ og ‘Olivia'
18.00: Installation i Orangeriet
19.30: Visning af ‘Meena’, ‘First Night’ og ‘Olivia' (UDSOLGT)
21.00: Talk om identitet og repræsentation i dansk film med Nivetha Balasubramaniam, Darshika Karunahara og Stine Likodelle
OBS: Ekstravisningen kl. 17.00 foregår uden tilhørende debat.
Om kunstneren
Nivetha Balasubramaniam (f. 1994) er filminstruktør på filmskolen Super16 og er ved at tage sin MFA på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hun har senest udstillet på Kunsthal Charlottenborg. Nivethas primære praksis består i at instruere film, men sommetider skaber hun tilhørende æstetiske og immersive installationer, som gør filmoplevelsen sanselig.
Om scenografen
Viola Moth Jacobsen (f. 2000) læser design på Det Kongelige Akademi: Arkitektur, Design, Konservering. Hun har bl.a. beskæftiget sig med production design, scenografi og møbeldesign. Atmosfære og æstetiske fortællinger i hhv. rum og objekter er det primære fokus i hendes praksis.
Om filmene
‘Meena’ af Nivetha Balasubramaniam
Denne autobiografiske web-serie er skabt af Nivetha Balasubramaniam, som både har instrueret og selv medvirker i serien. Plottet følger den unge kvinde Meena, der flytter til København for at lede efter kærligheden - langt væk fra sin tamilske familie. Men selvom Meena befinder sig hundredvis af kilometer væk, har hun svært ved at lægge sin tamilske opvækst fra sig.
‘First Night’ af Darshika Karunahara
‘First Night’ handler om de to tamilske søstre, Devi og Abarna, som drevet af deres seksuelle nysgerrighed kaster sig ud i den første gang – den samme nat. Den pligtopfyldende storesøster Devi har netop indgået et arrangeret ægteskab og står foran den længe ventede bryllupsnat. Samtidig er hendes grænsesøgende lillesøster Abarna i færd med at afslutte en hemmelig romance. ‘First Night' skildrer to individer, som på hver deres måde tackler kulturens seksuelle undertrykkelse.
Darshika Karunahara er filminstruktør og manuskriptforfatter, der igennem de seneste fem år har beskæftiget sig med interaktive performance-installationer, oftest koncentreret omkring seksualitet, køn og identitet. Karunahara er derudover ansat på Den Norske Filmskole, hvor hun bidrager med viden omkring virtuel teknologi og oplevelser.
‘Olivia’ af Stine Likodelle
Olivia er adopteret fra Haiti. Hun lever i en hvid verden og har igennem hele sin opvækst afskrevet sin biologiske arv. Men den diskrimination, som hun altid har ignoreret, bliver for alvor sat på spidsen, da en bytur med veninderne tager en ubehagelig drejning. Den mørke og mystiske Zakaria kommer hende til undsætning og Olivia begynder at sætte spørgsmålstegn ved sin egen identitet. En mosaik af hverdagsracisme leveret i bedste mening.
Stine Likodelle er instruktør og manuskriptforfatter. Hendes film udforsker bl.a. hykleri og humor igennem repræsentative fortællinger. Likodelle er ved at uddanne sig som manuskriptforfatter på Den Danske Filmskole og er bestyrelsesmedlem i WIFT, Women In Film & TV, som bl.a. arbejder for lige repræsentation både foran og bag kameraet.
———
Programmet ‘Fremtidens Kunst- og Kulturskabere’ er skabt af Villa Kultur i samarbejde med Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning, og er søsat for at støtte de helt nyskabende idéer inden for samtidskunst.
Fra 2019-2022 sætter Villa Kultur fokus på inspiration, kompetencer og udfoldelsesmuligheder til en karriere for de mange talenter på kunst- og kulturscenen. Projektet er generøst støttet af Det Obelske Familiefond.
Fotokreditering: Søren Quvang