Fremtidens Kunst- og Kulturskabere
Projektet ”Fremtidens Kunst- og Kulturskabere” er søsat for at støtte de helt nyskabende idéer inden for samtidskunst. Her kan du møde årets fire legatmodtagere: CaptureThis, Sahar Jamili, Filip Vest og Calum Builder.
Indlægget er skrevet Ida Marie Meyer Erichsen,
kommunikationsmedarbejder hos Villa Kultur
Dette blogindlæg blev første gang publiceret den 02.11.2020
Jeg bliver somme tider slået af kunstens kraft, dens evne til at dele et sæt fremmede øjne, som jeg pludselig får lov at se verden igennem. Jeg løsriver mig fra mig selv og svømmer ind i en kollektiv fornemmelse af, hvordan det er at være menneske. Den holder mig i hånden i mødet med noget, som er større end mig selv – døden eksempelvis, eller når melankolien rammer mig, som den eksempelvis gjorde i går, da dagen gik i stå og efterårets stille ro skræmte troen på glade dage ud af mig. Her tyr jeg til kunsten for på underlig vis at finde trøst, finde sammensvorne eller mærke dens ubegribelige evne til at få én til at leve.
Kunsten. Den formår langt mere end jeg evner at kunne begribe.
Derfor hylder vi den, lovpriser den med hyldestsang ved økonomisk at støtte den, så den kan få ben at gå på – se dagens lys. Nedenfor skal du læse om legatet, en kunststøtte, som uddeles til kunst- og kulturskabere. Vi håbet at se jer, når de i løbet af foråret 2021 fremviser deres projekter i Villa Kulturs rammer.
psst... Vi åbner op for puljen igen i foråret 2021, så hold øje med vores kanaler, hvis du også vil have muligheden for at modtage støtte til dit kulturprojekt.
”Fremtidens Kunst- og Kulturskabere” er et legat, som er søsat af Villa Kultur i samarbejde med Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning, og er generøst støttet af Det Obelske Familiefond. Legatet har til formål at skubbe og udfordre rammerne og disciplinerne for samtidskunsten, for på den måde at lede kunsten fremad. Legatet skal med andre ord hjælpe kunstnere med at få realiseret unikke projekter og eksperimenterende og nyskabende ideer, som går på tværs af traditionelle skel. Villa Kultur tror på fremtidens kunst- og kulturskabere og på, at vi skal lede og lade nyskabende kultur strømme fra villaen.
Udover økonomisk støtte med et legat på 10.000 kr. vil legatmodtagerne helt gratis kunne bruge Villa Kulturs unikke rammer som udstillingsplatform. For at komme i betragtning til legatet skal projektet derfor inddrage Villa Kulturs rammer som en essentiel del af udførslen af kunstprojektet. Indholdet af projektet skal yderligere rette sig mod samtidskunsten/-kulturen og kombinere flere forskellige discipliner i opsætning og tilgang. I år har vi fornøjelsen af at uddele legaterne til de fire kunstnere/kunstgrupper CaptureThis, Sahar Jamili, Filip Vest og Calum Builder. Foruden CaptureThis, som fremviste deres performance “Den Nye Virkelighed” i efteråret 2020, vil projekterne blive udstillet i løbet af foråret 2021.
Vi har sammensat et panel, der hvert år i perioden 2019-2021 vil udvælge modtagerne af legaterne på baggrund af deres ansøgning. Panelet består af; Helene Nyborg Bay, der er artistic director i Nikolaj Kunsthal; Magnus Kaslov, der er museumsinspektør og kurator på Museet for Samtidskunst; Pernille Skov, der er leder af GAKI – center for anvendt kunstnerisk innovation; Jonas Grøn, der er skifter og bestyrelsesmedlem i Villa Kultur samt kulturentreprenør. Panelet er sammensat ud fra deres professionelle og flerstemmige virke i kunst- og kulturbranchen. Helene Nyborg Bay og Magnus Kaslov bidrager med deres viden indenfor samtidskunsten, hvorimod Pernille Skov ved, hvad der rør sig på de forskellige kunstakademier. Jonas Grøn har med sin baggrund muligheden for at se projekterne fra kulturentreprenørens vinkel.
Annoncering af legatmodtagere 2020
I år har følgende projekter modtaget legatstøtten på 10.000 kroner samt muligheden for at udstille i Villa Kultur. Et af projekterne er, som tidligere nævnt, løbet af stablen, men vi ser frem til at nyde de resterende i løbet af foråret 2021:
Den Nye Virkelighed - en performance af CaptureThis
Kunstkollektivet CaptureThis fremviste i Septemper 2020 deres publikumsinddragende performance Den Nye Virkelighed, som del af efterårets nyudsprungne kulturfestival på Østerbro Åben. Den Nye Virkelighed var en COVID-19 performance, hvor CaptureThis udforskede den tid, vi lever i lige nu, uden kys, kram og tæt dans på dansegulvet. Publikum blev ført med ind gennem villaens mange værelser, hvor scener fra et liv med corona udspillede sig. De kunstneriske ledere på projektet var Marie-Louise Mastellone Ottesen og Amalie Cloos, som havde allieret sig med forestilligslederen Delia Trice.
DREAMS ARE REALITY TOO - en udstilling af Sahar Jamili
Sahar Jamili (f. 1990) er en dansk-azerbadjansk bachelorstuderende på Det Kongelige Danske Kunstakademi, som tidligere har studeret Kinesisk og Mellemøststudier på Københavns Universitet. Gennem lyd, video og skulptur responderer hun antagonistisk på den institutionaliserede racisme i det danske samfund, samtidig med at hun samler de identitetsfragmenter op, som danskere med anden etnisk baggrund forhandler mellem. I sin udstilling DREAMS ARE REALITY TOO bruger billedkunstner Sahar Jamili sin erfaring fra at vokse op i København med en azerbadjansk familie. Ved at installere rumlige scenografier og intimiderende videoer i Villa Kulturs hjemlige setting synliggør hun, hvordan hjemmet for familier med anden etnisk baggrund kan rumme en portal til en anden verden. Jamili forener sin baggrund og sit danske pas, men uden at ty til halve kompromiser. I stedet viser værkerne, hvordan der er muteret nye stærke identiteter frem fra det danske BIPOC*-miljø. Udstillingen er kurateret af Ida Skyum (følg hendes arbejde her), og vil blive fremvist den 16.-17. januar 2021.
*BIPOC: Black, Indigenous, People of Color
Searching for Nigel - en soloudstilling af Filip Vest
Filip Vest (f. 1995) er bosat i København og tager afgang fra kunstakademiet i Malmø i 2021. I sin praksis som spænder over performance, installation, video og tekst undersøger han, hvordan og hvor viden bliver produceret, og hvad det vil sige at bygge ting og fiktioner. Filips projekter omhandler ofte de skulpturelle processer, der finder sted mellem mennesker og menneskeskabte ting - hvordan vi skaber arkitektur og objekter i vores eget billede, og hvordan de siden begynder at forme og påvirke os tilbage. Karaktererne i hans værker er altid en slags hybrider, et sted mellem abstrakte og konkrete og mellem levende og døde. Det hele er ét stort netværk af små og store ting, der påvirker hinanden: en talende mur, et kor af gæs eller Regnen - en pensioneret wrestler. Udstillingen Searching for Nigel er en totalinstallation bestående af skulpturer, arkitektoniske indgreb, film og performances, som tager afsæt i tematikker som kærlighed og afstande, mennesker og dyr, vildfarne brevduer og ubesvarede opkald. Det er historien om, hvordan en dreng blev forelsket i en fugl, og hvordan en fugl blev forelsket i en skulptur. Udstillingen kan ses den 19.-21. marts 2021.
I kan læse mere om Filip Vest og hans arbejde her.
Murmuration Ensemble præsenterer Bundeena - en installation komponeret af Calum Builder
Den fjerde legatmodtager er Calum Builder, som i sit kunstprojekt har ladet sig inspirere af fugle, der synger over den australske by Bundeena. Han er ud fra denne fuglesang komponeret et stykke musik, som vil blive spillet af Murmuration Ensemble. Murmuration Ensemble er en hybrid kammermusikgruppe med musikanter, der har den særprægede evne at kunne bevæge sig i mellemrummet mellem den klassiske musiktradition og den improviserede musik. Målet er at skabe et lydligt rum, der giver en fornemmelse af syngende fugle og fugles smukke formationer ved sort sol. Den 8. maj 2021 vil storme af lyde og fragmenter af melodier flyve mellem ensemblets instrumenter, når Villa Kultur invitere indenfor til et installationsværk over fuglelyde. I kan se mere om Calum Builders arbejde her, og få en smagsprøve på lydoplevelsen her.
Sidste års legatmodtagere
Sidste år blev legaterne givet til hhv. Anna Østergaard Laursen, Kim Richard Adler Mejdahl, Kristoffer Raasted samt Julie Marie Mønsted & Rebekka Sofie Bohse Meyer. Mad- og performancekunstneren Anna Østergaard Laursen havde ansøgt med performanceprojektet GRØDE, der undersøgte vores forhold til dyrkelsen af grøntsager og jordens glæder fremfor kødets syndige lyster. Billedkunstneren Kim Richard Adler Mejdahls udstilling Dark Broken Maze byggede på temaer som barndom, mysticisme, reproduktion og healing, og tog publikum rundt gennem villaens dekadente rum. Billedkunstneren Kristoffer Raasted havde kurateret en række værker til en gruppeudstilling under navnet Combinations. Udstillingen undersøgte forholdet mellem materialetyper samt medier, og hvordan værkerne aktiveres af rummene og de besøgendes bevægelser omkring værkerne. Julie Marie Mønsted & Rebekka Sofie Bohse Meyer modtog legatet med deres installations- og performanceværk Vi Henviser til Journalen, der tog fat i tematikker om menneskets frygt for sygdom og død.