Mød et medlem: Jesper Koefoed-Melson

Passion for kulturskabelse i byrummet: Mød manden bag ÅBEN kulturfestival og Vida Local, Jesper Koefoed-Melson.


Dette blogindlæg blev første gang publiceret den 01.08.2020

Vi stiftede i første omgang bekendtskab med Jesper grundet hans omfattende arbejdede med kulturudvikling på Østerbro, en bydel hvor han selv har boet i 17 år. Da han derfor tidligere på året manglede et kontor til at drive sine forretninger fra, tog vi imod ham og hans gode kollegaer med åbne arme. Han har allerede vokset sig fra to kontorer, da han simultant med sit arbejde med virksomheden Vida Local har udviklet og opstartet Københavns nyeste kulturfestival ÅBEN, som løber af stablen den 11-13 september - en festival der hylder de lokale kulturkræfter på Østerbro og i Nordhavn.

Vi tog os en snak med Jesper om hans rejse som selvstændig, hans arbejde med ÅBEN og hvilket projekt han glæder sig til at gå igang med.

Størstedelen af tiden cykler jeg fløjtende hjem fra arbejde!



Fortæl lidt om din baggrund og den rejse du har været på, som fik dig til at starte dit eget?

Jeg har læst Pædagogik og Performance Design på Roskilde Universitet og derefter har jeg en diplomuddannelse i kunst- og kulturledelse. De uddannelser føltes aldrig som nok i sig selv. Jeg engagerede mig i studentermiljøet, men jeg havde altid brug for at lave noget ved siden af.

Derfor skabte jeg i 2005 min første virksomhed med min bror og en ven, hvor vi begyndte at udvikle, hvordan man kunne lave kultur rundt i byen. Her var det i første omgang musik, som var omdrejningspunktet.

Jo mere jeg kom ind i, hvad det vil sige at lave forskellige kulturelle begivenheder, jo mere blev jeg optaget af byens mange rum og hvordan man kan iscenesætte dem helt forskelligt. Derfor begyndte jeg at få en stor interesse for byudvikling. Efter jeg blev færdig med min uddannelse, stiftede jeg i 2010 således min anden virksomhed sammen med min ven Christian, der hed ”GivRum”.

”GivRum” havde vi sammen i 9 år, men da Christian i 2013 flyttede, lavede vi ikke så mange reelle projekter sammen længere, så vi blev mere en slags sparringspartnere. Men på et tidspunkt gav det ikke længere mening at have et juridisk ægteskab, så vi valgte at skilles i ren juridisk forstand - vores kærlighed til hinanden og byen forsætter.

Som en videreførelse af de projekter jeg havde i ”GivRum” skabte jeg virksomheden ”Vida Local”, hvor jeg nu har fået ansatte til at hjælpe mig med at skabe nye ting.

Til bylivskonferencen Think Space i Aalborg I 2013

Jo mere jeg kom ind i, hvad det vil sige at lave forskellige kulturelle begivenheder, jo mere blev jeg optaget af byens mange rum og hvordan man kan iscenesætte dem helt forskelligt.



Hvad er det bedste og værste ved at være kreativ selvstændig?

Det bedste er at kunne lave sine egne projekter, og at jeg kan være min egen chef. Jeg kan få lov til at lave det jeg elsker, uden at der er nogen andre som bestemmer.

På samme tid er dét også det værste, for når man gør det, er det også ens eget ansvar at få udlevet sine ambitioner og der skal evnerne jo også følge med. Nogle gange kan det godt blive lidt komplekst og forvirrende at arbejde indenfor feltet, så nogle dage er det udfordrende ikke bare at kunne læne sig tilbage og lade en chef give ordrene.

Men jeg elsker det og størstedelen af tiden cykler jeg fløjtende hjem fra arbejde!


Hvorfor er du en del af villaen og hvad giver det dig?

Villa Kultur er et fedt og kreativt miljø, som jeg nyder at være en del af. Som led i at jeg skulle oprette min egen virksomhed efter Christian, havde jeg et stort ønske om at bidrage til mit eget lokalsamfund. Jeg bor på Østerbro og har været i Villa Kultur mange gange forinden.

Så jeg synes, det var oplagt at sidde på et kontor, som var centreret i mit eget lokalsamfund. Ind til videre har det været super fedt og jeg har fået sat gang i en byrumsfestival, som hedder ÅBEN der foregår på Østerbro og i Nordhavn. Her har jeg været ude og snakke med alle de forskelle projekter og virksomheder, som er på Østerbro og Nordhavn og det er helt vildt fedt, at sidde og have sin daglige gang i sin egen bydel.

Et af møderne, der førte til udviklingen af ÅBEN festival

Nogle dage er det udfordrende ikke bare at kunne læne sig tilbage og lade en chef give ordrene.


En sjov anekdote eller minde fra villaen

Nu flyttede jeg ind i starten af året. Der har endnu ikke været så mange minder. Men det er som om, at når Villa Kultur først tager en ind, så byder der sig alle mulige nye muligheder.

Både at snakke med de forskellige villamedlemmer og samarbejde med hinanden eksempelvis i forhold til ÅBEN Kulturfestival.

Men også de mange sjove rum i villaen. Jeg startede i et kontor, hvor jeg sad i nogle måneder. Efter corona startede flyttede vi ind i et andet kontor og efter genåbningen flytter vi ind i et helt tredje kontor, som er for min virksomhed “Vida Local” og for ÅBEN kulturfestivals sekretariat.

Det håber vi også bliver et levende sted, hvor folk kan dele drømme og ideer, som vi kan hjælpe hinanden med.


Hvad er du mest stolt af at have gjort/lavet?

Lige nu er jeg mest stolt af festivalen ÅBEN, fordi det er kommet i stand på baggrund af en drøm om at bidrage til mit eget lokalsamfund, så mine børn også kan vokse op i en bydel, de kan være stolte af og hvor der er tilbud, hvor de kan møde andre med alle de fede oplevelser og alt det det giver.

Der er en særlig tilfredsstillelse i ÅBEN, blandt andet fordi der ikke er nogen, som har bedt mig om at lave den. Det er noget jeg selv har taget initiativ til og skabt sammen med alle de gode folk, der har været involveret undervejs. Og hvis det går godt, tror jeg, det er noget, jeg vil kunne glæde mig over resten af mit liv, da det vil være en tilbagevendende begivenhed, hvor vi kan fremhæve alle de fede ting, som sker i Nordhavn og på Østerbro.

Det er noget vi konstant kan arbejde videre på og på den måde arbejde med det hele året rundt.

Jeg finder inspiration i de mennesker jeg møder.


Hvor finder du inspiration?

Jeg finder inspiration i de mennesker jeg møder. Jeg kan få ideer, men de er typisk lidt naive eller romantiske, og der finder jeg så en eller anden motivation for at få det realiseret, men det bliver først en succes gennem alle de fede mennesker, som også er interesserede i at investere deres tid og energi. Så det er en løbende proces, hvor jeg tilpasser og gør projekter efter de mennesker jeg møder.


Dit allerbedste råd til folk som drømmer om at gå selvstændigt og forfølge deres drømme?

Mit allerbedste råd er at turde drømme. Anderkende at man ikke ved alt, men hvis man investerer lidt i det, så kan alt lade sig gøre.

Lad den tvivl som altid er der arbejde til ens fordel. Jeg er klar over at det er nemmere sagt end gjort, men hvis man er ærlig overfor sig selv og ens omgivelser om den tvivl som kan opstå, inviterer man andre ind i det følsomme rum som gør, at man kan opbygge tillid til sine samarbejdspartnere.


Nogle nye spændende projekter, som du kan løfte sløret for?

Jeg har et langsigtet projekt med arbejde hen imod noget der hedder World Capital of Architecture. Og den titel har Rio de Janeiro i år. Derfor er jeg begyndt at arbejde med et projekt i Rio de Janeiro, som jeg har fået støtte til gennem Statens Kunstfond, men lige nu er det blevet udskudt på grund af corona.

Formålet med projektet er at bygge netværk og viden om, hvordan man arbejder i sådan en størrelse, hvor jeg kan byde ind med noget interessant når København bliver World Capital of Architecture i 2023.

Jeg opererer inde for arkitektoniske sammenhænge, da jeg arbejder med kultur i byudviklingsprojekter. Typisk hvor man skal omdanne nogle rum og her er kultur en god måde at møde folk på og skabe fælleskaber, som kan sikre at vi får nogle fede byer.

Min drøm er til 2023 at København ikke kun fremviser de flotte arkitekttegnedebygninger, men i lige så høj grad viser det liv, som eksisterer omkring de her flotte bygninger.

I denne kontekst er ÅBEN interessant, fordi Nordhavn og Østerbro har så mange spændende og unikke byrum og bygninger, men det er ikke så mange der ved det. Folk søger tit andre steder hen. Derfor vil jeg gerne gøre Nordhavn og Østerbro til en destination på kortet.

Tusinde tak for interviewet, Jesper!


Følg med i Jespers arbejde med ÅBEN på Facebook, Instagram eller på åben.com, hvor du kan se årets fulde program.

Previous
Previous

Mød et medlem: Lawrence Ebelle

Next
Next

Mød et medlem: Sandra Gutkin