Back to All Events

‘Halvvejen’ - af Malene Bang & Veronica Riget


Villa Kultur er stolte af at kunne præsentere ‘Halvvejen’ - en udstilling af Malene Bang & Veronica Riget. Vi inviterer til fernisering fredag den 22. april, kl. 16.00 - 20.00, hvor der også vil være en musikalsk performance af Michael Schiøler Tingsgård samt en digtoplæsning af Jesper Sternberg.

‘Halvvejen’ - en udstilling af Malene Bang & Veronica Riget
22/4, kl. 16.00 - 21.00 + 23/4, kl. 12.00 - 16.00
Villa Kultur, Krausesvej 3, 2100 København Ø
Pris: Fri entré

Om udstillingen

Vi har i det store hele opbygget vores civilisation som et værn mod naturen. Vores byer og huse skal beskytte os, afskære og give os tryghed fra de omgivelser, vi tidligere var en del af. Det moderne menneske har været i krig mod naturen. Nedbrydelse, råd og forfald er vores fjende, bakterier er ulækre og kryb skal slåes ihjel. Vi har oprustet i form af plast, sprøjtegift og kemikalier, vi har udviklet hormonforstyrende stoffer og materialer. Vi har værnet os og taget til os som pirater, som var det vores ret.

På trods af opråb om klimakrise, ozonhuller, og ressourceudtømning har vi glemt, at vi er i relation med naturen, at vores lykke afhænger af dens tilstand og velbefindende. Udstillingen ‘Halvvejen’ undersøger spørgsmålet, om kulturen kan imødekomme naturen. I erkendelse af hvor meget vi allerede har smadret, søger vi ydmygt og på den mest respektfulde måde at stille spørgsmålet tilbage til naturen: “Kan vi alligevel mødes på halvvejen?”.

‘Halvvejen’ er navnet på vejen, der via stisystemet usynligt guider os gennem udstillingen og samtidig en visualisering af strækket mellem kultur og natur. De udstillede værker søger ligevægtigt at henvende sig til det omgivende miljø, dyre- og planteliv, biller, birketræer og tulipaner - og samtidig til et menneskeligt publikum, hvor værkerne eksponerer en opløsning og ambivalens i vores forhold til forrådnelse og forfald.

Om kunstnerne

Malene Bang (f. 1978) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi (2012). I Bangs udstillede værker står begreber som værdisætning, materialitet, betydning og funktion til forhandling. Som f.eks. i udstillingens hovedværk, hvor brudstykkerne fra hvad der engang var en prætentiøs keramisk panterfigur nu kan betragtes som et vacuumpakket vækstmedium for myceliet af Pleurotus djamor (den smukke, rosa variant af svampen østershat). Nyt og gammelt smelter sammen i nye fortællinger mellem lag af handlinger, der har fundet sted - samt det, der har potentiale til at kunne ske.

Malene Bang har siden 2017 arbejdet med KVU-projektet ‘Bæredygtige materialer og materialesprog’ som forsker og lektor på Det Kgl. Danske Kunstakademis laboratorium for plast. Hendes værker har tidligere været udstillet på bl.a. Arken, Nikolaj Kunsthal, Skovsnogen Art Space, Møstings Hus og Brandts.

Veronica Riget (f. 1980) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi (2017). Til udstillingen har hun arbejdet med figurationer af forladte kultur-, myte- og sagn-figurer fremstillet i 100% nedbrydelige materialer til gavn for dyre- og planteliv. Skulpturerne er skabt gennerøst og unikt til udstillingen for at performe for sit publikum netop denne weekend - hvorefter værkerne vil gå i opløsning og falde i et med havens miljø og natur.

Sammen har Bang og Riget udviklet udstillingen ‘Halvvejen' til den mere end 100 år gamle herskabsvilla - en af de få tilbageværende villaer af sin slags. Villaen står ved sit urenoverede og forvitrede udtryk - og er samtidig et aktivt arbejdsfællesskab for kunst- og kulturskabere. Som et kik frem og tilbage på samme tid, rummer huset på én gang fortidens erindringer og brugernes fremtidsvisioner.

Med villaens ånd i tankerne ønsker kunstnerne gennem værkerne at arbejde med forvitringen og en absorbering af historier og kultur i recirkulering (af materiale) og genopbygning - med respekt for det, der omgiver os og i relation hertil.

I forbindelse med udstillingen vil Michael Schiøler Tingsgård (autodidakt musiker og billedkunstner) spille et nummer komponeret til ‘Halvvejen’, ligesom der vil være en digtoplæsning af samtidsdigteren Jesper Sternberg.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond.

———

Programmet ‘Fremtidens Kunst- og Kulturskabere’ er skabt af Villa Kultur i samarbejde med Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning, og er søsat for at støtte de helt nyskabende idéer inden for samtidskunst.

Fra 2019-2022 sætter Villa Kultur fokus på inspiration, kompetencer og udfoldelsesmuligheder til en karriere for de mange talenter på kunst- og kulturscenen. Projektet er generøst støttet af Det Obelske Familiefond.

Previous
Previous
March 30

Villa Talk: Lærke Bagger

Next
Next
May 19

Workshop #4: Hvordan skaber vi større inklusion i vækstlaget?